Keuzestress hebben we allemaal weleens. Wat moet ik vanavond eten? Welke kleren trek ik vandaag aan? Maar als keuzestress je leven overneemt en je gaat twijfelen over de grotere vragen in je leven – wat wil ik voor werk doen? Waar ben ik nu eigenlijk goed in? – kan het je heel veel zorgen opleveren. In dit artikel neem ik je graag mee in hoe ik met mijn keuzestress leerde omgaan.

Ik heb altijd al last gehad van keuzestress. Ik vond namelijk zo onwijs veel dingen leuk, dat ik het liefst alles wilde doen. Maar dat is realistisch gezien gewoon niet mogelijk. Het duurde bij mij alleen behoorlijk lang voordat ik dat doorhad. Ik heb altijd minstens 5 verschillende dingen tegelijk gedaan, of het nu ging om werk, sport en hobby’s tegelijk of misschien zelfs 5 verschillende takken van sport binnen mijn werk. Maar ik kan je vertellen dat het praktisch onmogelijk is om 5 dingen tegelijk voor de volle 100% te kunnen doen. En als perfectionistisch vond ik het enorm frustrerend dat dat niet lukte en ging ik alleen maar harder rennen. Totdat mijn lichaam keihard op de rem trapte en ik helemaal niets meer kon. Mijn keuzestress sloeg om in een burn-out.

Tijdens het herstel van mijn burn-out heb ik heel veel keuzes moeten maken. Waar ging ik wel en, vooral, waar ging ik niet mijn energie aan besteden? Mijn energie was immers schaars op dat moment en ik ben het gaan zien als iets kostbaars. Dus moest ik overwegen wat ik wel of niet wilde doen óf het risico lopen dat ik straks weer niets meer kon als ik geen keuzes durfde te maken. Dat wil ik niemand aanraden, zo’n ultimatum, maar bij mij was het blijkbaar nodig om me te doen inzien dat ik keuzes móest maken. Spoiler alert: die keuzes bleken niet zo heftig als ik van tevoren dacht.

Door uiteindelijk bewuste, weloverwogen keuzes te maken, kon ik ervoor zorgen dat ik kon herstellen van mijn klachten, dingen kon doen die me energie gaven en zorgen dat ik veel dingen kon blijven doen die ik leuk vond. Ik heb nog steeds afwisseling in mijn leven, doe werk wat mij voldoening geeft en hou er leuke hobby’s op na. Maar dit keer zónder mezelf helemaal uit te putten.

Hoe ging ik ermee om?

Er zijn een aantal dingen die mij hebben geholpen erachter te komen hoe ik het beste met mijn keuzestress kon omgaan en hoe ik kan voorkomen dat ik er in de toekomst weer last van ga krijgen. Die wil ik heel graag met je delen, hopelijk heb jij er net zoveel aan als dat ik heb gehad!


1. Boeken lezen

Ik ben een behoorlijke boekennerd en heb het lezen van boeken vaak gebruikt als een soort ontsnapping aan mijn eigen realiteit: als ik een boek lees, kan ik mezelf erin verliezen en hoef ik me niet druk te maken over wat er in mijn eigen leven speelt. Nu is afleiding natuurlijk soms best fijn, maar dat lost helaas niets op. Gelukkig zijn er ook boeken geweest die mij hebben geholpen om met mijn keuzestress om te gaan, in plaats van me te helpen het te ontvluchten. Self-help boeken vind ik sowieso heel fijn om te lezen, want ik neem er altijd heel veel uit mee. Maar het boek wat voor mij de doorslag heeft gegeven in het verslaan van mijn keuzestress is het boek ‘How To Be Everything’ van Emily Wapnick. Deze werd me aangeraden door een business coach en heeft alles veranderd. Maar echt alles. Dit is namelijk het boek dat me liet inzien dat ik niet gek ben omdat ik geen keuzes kan maken en zoveel verschillende dingen leuk vind, maar me juist deed begrijpen dat mijn meerdere potenties juist mijn kracht zijn en dat er ook manieren zijn om daarmee te kunnen leven die me wél voldoening en energie opleveren. Halleluja!

Sindsdien grijp ik iedere kans aan om een boek te lezen over multipotentialisme, zoals The Renaissance Soul van Margaret Lobenstine, omdat het me weer een eindje in de goede richting helpt. Lezen over waar je mee worstelt en wat je daaraan kunt doen was voor mij een hele fijne manier om me ermee om te helpen gaan. Deze boeken waren de eerste aanzet naar minder keuzestress – zo fijn!

2. Lijstjes maken

Als je mijn About-pagina hebt gelezen, weet je al dat ik niet zonder mijn to do-lijstjes kan. Maar dat zijn niet de enige lijstjes die ik maak… Ik leef uit mijn Notities-app en maak overal lijstjes, overzichten en aantekeningen van. Dus ging ik mijn keuzestress bestrijden met waar ik sowieso goed in ben: een lijstje maken.

Als creatieve multipotentialite vind ik een heleboel verschillende dingen leuk en durfde ik niet mijn werk te maken van slechts één ding, want stel je voor dat ik me zou gaan vervelen en op mijn werk uitgekeken zou raken… Dus ging ik lijstjes maken met de interesses die ik had/heb en de eventuele beroepen die daarbij zouden passen. Nadat ik die had uitgewerkt, ging ik voor mezelf kijken of ik overlap kon vinden tussen de verschillende beroepen en ging ik ze cijfers geven: hoeveel voldoening ga ik hieruit halen? Wat lijkt me het leukst om te doen? Zo bleek al snel dat teksten schrijven, kennis delen en persoonlijke ontwikkeling de rode draad waren in alle interesses die ik had en de beroepen die daarbij pasten.

Wanneer je een combinatie kan maken van de interesses die je hebt, hoef je misschien niet zoveel keuzes te maken als je zou denken. Dat werkt voor mij in ieder geval heel goed! Maar hoe jij jouw passies inricht op een manier die voor jou werkt, dat verschilt enorm per persoon. Het is dus aan jou om erachter te komen wat die manier precies is!

3. Schrijven

Uiteraard staat ook deze in dit rijtje: schrijven. En dan vooral als zelfreflectie. Door veel aan de slag te gaan met mijn journal, kon ik mijn eigen gedachten op een rijtje zetten. Ik schreef veel om mijn hoofd leeg te maken en ging verschillende dingen bijhouden. Mijn ochtendroutine, bijvoorbeeld, en het verloop van de rest van mijn dag. Deze combinatie leerde me veel over de dingen waar ik energie uit haalde en de dingen die me juist te veel energie kostten. Ook kwam ik er, door mijn dagen vast te leggen in mijn journal, achter wanneer ik een voldaan gevoel had en wanneer ik me onrustig voelde. Zo kon ik goed aftasten welke keuzes wellicht beter bij me zouden passen. Probeer daarom een dagelijks journal bij te houden waarin je in ieder geval registreert hoe je je die dag voelde en wat je hebt gedaan, dat kan je al heel veel opleveren!

4. Naar mezelf luisteren

In het verlengde daarvan heb ik echt geleerd om naar mezelf te luisteren, te doen wat goed voelt en te stoppen met wat niet goed voelt. Ik wilde heel veel dingen tegelijk doen, maar putte mezelf op die manier compleet uit. Ik genoot niet van wat ik deed en durfde nog steeds geen keuzes te maken, dus keuzestress had ik nog steeds. Totdat ik op een gegeven moment begon te merken dat bepaalde dingen wel goed voelden en andere dingen niet. Ik wilde mezelf een ochtendroutine opleggen zodat ik meer tijd had voor de dingen die ik wilde doen, maar kwam erachter dat ik daar juist gestrest van raakte, zeker als het me niet lukte. Dus paste ik mijn routine dusdanig aan dat het wel goed voelde en besteed ik nu ook ’s avonds tijd aan wat ik fijn vind. Ook besloot ik een dag minder te gaan werken, zodat ik op mijn ‘vrije’ dag tijd kan besteden aan passieprojecten die niet met werk te maken hebben, maar ik wel belangrijk vind. Zo kan ik de balans vinden in wat ik leuk vind om te doen en de tijd die ik eraan kan besteden, zodat ik er geen energie op verlies, maar juist energie door kan vinden.

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om je de chaos in je hoofd wat te kalmeren en iets meer richting voor jezelf te creëren. En zo niet, schroom dan niet om contact met me op te nemen om te kijken wat ik voor je kan betekenen!