Heb jij een belangrijk sollicitatiegesprek op de planning staan en wil jij je beste beentje voorzetten? Daar kan je outfit goed bij helpen! Kies bewust voor een kleur in je outfit en draag een specifieke boodschap uit. Wedden dat jij die baan/opdracht straks binnen sleept?

Kleuren en solliciteren

Waarom kleuren zo’n grote invloed hebben op je sollicitatieproces? Let me explain. Een sollicitatiegesprek is vaak behoorlijk zenuwslopend. Je hebt de kans om een mooie baan/opdracht in de wacht te slepen en je wil natuurlijk een goede eerste indruk maken. Daar draagt je voorkomen uiteraard ook aan bij: wat trek je aan en wat straal je precies uit? Daar komen kleuren om de hoek kijken…

Bepaalde kleuren stralen bepaalde energieën uit. Die kan je dan ook in je voordeel gebruiken wanneer je een bepaalde uitstraling wil creëren. Het is dan ook niet gek dat je wat langer wil stilstaan bij de outfit die je aantrekt en de kleuren die je die dag draagt. Je wil immers dat het past bij het plaatje wat je wil laten zien. Het is daarom ook heel belangrijk dat je weet wat je wil uitstralen tijdens het gesprek. Als je dat weet, kan je kleur heel slim inzetten om jezelf daarin een boost te geven. Sterker nog, uit onderzoek is zelfs gebleken dat bepaalde kleuren een positieve impact kunnen hebben op de uitkomst van je sollicitatie. Maar daar later meer over… Laten we eerst eens gaan kijken naar wat je precies wil uitstralen tijdens je gesprek en welke kleur je daarbij kan helpen. 

Betrouwbaarheid – Blauw

Dit is waarschijnlijk geen verrassing, maar met iets blauws zit je altijd goed tijdens een sollicitatiegesprek. Blauw is de kleur van leiderschap en communicatie en geeft een hele betrouwbare en gedegen uitstraling af. Je ziet blauw niet voor niets veel terug in logo’s van grote (financiële) organisaties 😉 Blauw helpt ook om je boodschap helder over te brengen, wat natuurlijk ideaal is voor tijdens een belangrijk gesprek. 

Er zijn natuurlijk verschillende tinten blauw die je kan dragen, die ook allemaal weer een bepaald effect hebben. Zo kan je het beste voor een donkerblauwe tint kiezen als je wil laten zien hoe gestructureerd je bent, een koningsblauwe tint laat het vuur en de passie in je zien en een lichtblauw item nodigt uit tot open communicatie. Take your pick!

Kracht – Zwart

Vind jij het belangrijk om kracht en zelfstandigheid uit te stralen tijdens jouw gesprek? Maak dan zeker gebruik van de kleur zwart. Zwart staat namelijk voor continuïteit en onafhankelijkheid en kan dus heel goed laten zien hoe krachtig je bent. Pas wel op dat je zwart bewust draagt, want zwart kan soms ook hard en afstandelijk overkomen. Het ligt dus ook aan de items die je draagt wat je uitstraalt: een zwart pak is misschien te formeel, terwijl een mooi zwart jurkje je juist de kracht geeft die je nodig hebt. 

Resultaatgericht – Rood

Ga je solliciteren voor een functie waar keiharde resultaten halen belangrijk is? Dan kan je overwegen om iets roods aan te trekken. Rood is namelijk niet alleen de kleur van passie, maar ook van ambitie. Door rood te dragen, kan je succes daadwerkelijk aantrekken en is de kans groot dat het je lukt om de resultaten die je voor ogen hebt daadwerkelijk te behalen. 

Ook rood heeft verschillende tinten die bepaalde effecten hebben. Vuurrood bijvoorbeeld is dé kleur die actie en directheid weergeeft (best een gewaagde kleur voor een sollicitatiegesprek, dus), bordeauxrood staat voor resultaten behalen als team en koraalrood geeft weer vurige inspiratie af. Welke past het beste bij jou (en bij de functie waar je op solliciteert)?

Teamspeler – Groen

Wil jij jouw potentiële baas laten zien dat jij een echte teamplayer bent? Kies dan zeker voor een groentint voor tijdens jouw gesprek. Groen is namelijk de kleur van balans en harmonie en laat zien dat je relationele sferen enorm belangrijk vindt. Met felgroen laat je zien hoe betrokken je bent en hoe je als teamleider kan optreden, olijfgroen laat zien dat je goed bent in verbindingen leggen. Vind jij het heel belangrijk dat jij en je collega’s kunnen blijven werken aan persoonlijke ontwikkeling? Kies dan voor het motiverende limegroen. 

Discipline – Bruin

Hou jij ervan om doelgericht te werken en plannen te maken die je volledig opvolgt? Dan is bruin de kleur voor jou. Bruin is dé kleur van discipline en realisatie en laat zien dat jij nakomt wat je belooft. Als ‘afspraak is afspraak’ jouw credo is, is een bruintint absoluut the way to go. Een taupetint laat zien dat je bereid bent met anderen de eindbestemming te bereiken, camel straalt openheid en inspiratie uit. Ben je een precisiewerker? Kies dan voor chocoladebruin om jouw kwaliteiten te laten zien. 

Openheid – Wit

Ben jij een open en eerlijk persoon en wil jij dat graag laten zien tijdens je gesprek? Ga dan voor een wit item. Wit staat – net als zwart – voor continuïteit en onafhankelijkheid, maar heeft een heel puur en inspirerend karakter. Wit geeft je gesprekspartner het idee dat je te vertrouwen bent en dat alles open en eerlijk op tafel kan komen te liggen, omdat het uitnodigt om gedachten met elkaar te delen. Het is niet voor niets dat maagden en kinderen vroeger altijd in het wit gekleed werden 😉

Wat je beter niet kan doen…

Nu je weet welke kleuren je kan inzetten tijdens je sollicitatiegesprek is het ook goed om even stil te staan bij de kleuren die je misschien beter niet kan dragen tijdens een sollicitatiegesprek. And this is why…

Oranje

Oranje is over het algemeen niet een kleur die je zou moeten dragen tijdens een sollicitatiegesprek. Niet omdat ik dat vind – wat mij betreft zou je iedere kleur moeten kunnen dragen! – maar omdat uit onderzoek is gebleken dat werkgevers oranje tijdens een sollicitatiegesprek zien als de minst professionele kleur. En dat is op zich niet heel gek, want oranje is de kleur van avontuur en plezier. Niet heel zakelijk dus, maar wel een goede kleur om te laten zien dat je avontuurlijk aangelegd bent. 

Roze

Roze is een kleur die niet veel in je voordeel werkt als je een sollicitatiegesprek voert. Niet omdat het geen mooie kleur is – integendeel – maar vooral omdat het een hele zachte kleur is. Het is namelijk de kleur van liefde en zorgzaamheid. Dat zijn natuurlijk hele mooie kwaliteiten om te bezitten, maar ze zullen je niet enorm helpen tijdens een sollicitatiegesprek. Tenzij je voor een baan in de zorg of hulpverlening solliciteert, natuurlijk!

Geel

Ook geel zal je niet snel terugzien tijdens een sollicitatiegesprek. Alhoewel geel een hele opgewekte en positieve kleur is, geeft geel je meestal niet een hele zakelijke uitstraling. Dat is eigenlijk enorm zonde, want geel is wel de kleur van identiteit en duidelijkheid. Als het bij je past, is geel een hele fijne kleur om je persoonlijkheid mee te laten zien. Wil je dus toch een geeltint dragen tijdens een sollicitatiegesprek? Kies dan voor okergeel om je een iets serieuzere vibe te geven of juist voor een hele lichte cremetint om inspiratie en communicatie uit te stralen. 

Paars

Last but not least, paars. Paars is een kleur die je sowieso niet veel ziet in de zakelijke wereld. Hij wordt vooral geassocieerd met spiritualiteit en alternatieve geneeskunde, maar dat is niet het enige waar hij voor staat. Paars past namelijk goed bij intuïtie en verbeelding en kan dus heel sterk zijn bij een gesprek voor een functie waar je deze kwaliteiten moet inzetten. Hou er wel rekening mee dat paars ook vaak een mysterieus effect heeft en dat mensen zich kunnen afvragen of je wel alles van jezelf laat zien als je deze kleur naar een gesprek draagt. Just so you know…