Heb jij absoluut niks met de kleur roze? Dan is dit artikel voor jou! In dit artikel neem ik je mee in waar de kleur roze precies voor staat en wat het nu eigenlijk over jou zegt als je niet van de kleur roze houdt. Kleuren vertellen ons namelijk heel veel over onszelf, óók als we ze niet mooi vinden… Lees je mee?

De kracht van kleur

Voordat we gaan kijken naar waar de kleur roze voor staat is het belangrijk om te weten dat kleuren een bepaalde kracht hebben. Je zou kleuren kunnen vergelijken met bepaalde thema’s in ons leven die voor ons belangrijk zijn, rode draden die je vaker zal tegenkomen als je erop gaat letten. Iedere specifieke kleur staat dan ook voor bepaalde kenmerken die je ofwel bezit ofwel zou willen bezitten. 

Wanneer je een kleur mooi vindt of er sterk toe aangetrokken wordt, is de kans groot dat je de kwaliteiten die onder deze kleur vallen bezit of ze bewondert en wellicht zelf zou willen bezitten. Vind je een kleur niet mooi? Dat wil niet zeggen dat je deze kwaliteiten niet hebt – kan natuurlijk wel – of dat je het geen mooie kwaliteiten vindt. Het zegt eerder iets over waar er een bepaalde blokkade of beperkende overtuiging voor jou zit. 

De kleur ‘roze’

Laat ik je allereerst eens meenemen in mijn ervaring met de kleur roze. Ik had vroeger, zoals bijna ieder jong meisje, een behoorlijk roze kamer. Die kamer heb ik gehad tot ik 18 werd, en ik ben er heel lang heilig van overtuigd geweest dat dat de reden was dat ik niets met de kleur roze had toen ik eenmaal ouder werd. Ik dacht dat ik erop uitgekeken was. Ook vond ik hem te meisjesachtig en niet passend bij mij, want ik ben behoorlijk serieus in dingen en vind het dan ook verschrikkelijk als ik niet serieus genomen word. Roze paste, in mijn ogen, dus gewoon niet bij mij. 

Misschien herken je jezelf hier wel in. Of misschien heb je een andere reden waarom je geen fan bent van roze. Wat ik je in ieder geval kan vertellen is dat ik er zelf behoorlijk naast zat toen ik dacht dat dit de redenen waren waarom ik niet van roze hield. Let me explain. 

In de kleurmethodologie staat de kleur roze vooral symbool voor het thema ‘Liefde & Zorgzaamheid’. Roze is een enorm verzorgende kleur en komt vaak voor bij mensen die een verzorgend beroep hebben, zoals verpleegkundigen. Het is een lieve en zachtaardige kleur en mensen die hoog op roze scoren zetten een ander vaak voor zichzelf. Mooi, vind je niet?

Wat zegt dit over jou?

Als je niet van de kleur roze houdt, betekent dat dus niet per definitie dat je niet zorgzaam bent of niet lief bent voor anderen. Wat juist vaak voorkomt bij mensen die niet van roze houden is dat ze veel te streng zijn voor zichzelf. Roze gaat namelijk niet alleen over liefde en zorgen voor anderen, maar ook over zelfliefde en voor jezelf kunnen zorgen. En als je er niet van houdt, kan het dus zijn dat je daar moeite mee hebt. Net als ik. 

Ik hou niet van roze, en nu?

Je hoeft nu natuurlijk niet allemaal roze te gaan dragen om te zorgen dat je ineens heel lief wordt voor jezelf. Maar er zijn wel wat kleine dingetjes die ik heb gedaan die er wel voor hebben gezorgd dat ik de kleur roze steeds meer ben gaan waarderen en die me hebben geholpen minder streng te zijn voor mezelf. Die deel ik dan ook graag met je:
1. Schrijf dagelijks in een notitieboekje 3 dingen over jezelf waar je trots op bent. Dat kan een kenmerk of kwaliteit zijn, maar ook iets wat je hebt bereikt of gevoeld. Bij voorkeur in een roze notitieboekje, uiteraard 😉

2. Blok iedere week in je agenda wat me-time waarin je kan doen wat jij echt leuk vindt en wat jou helpt te ontspannen. Zo zorg je beter voor jezelf en geef je jezelf ook de ruimte om even niets te hoeven doen of rekening te houden met anderen. Is ook een vorm van zelfliefde, grenzen bewaken!

3. Geef jezelf kleine (roze) reminders. Zo heb ik een roze scrunchie voor in mijn haar die me eraan helpt herinneren om liever voor mezelf te zijn en draag ik sinds een tijdje een ring met een rozenkwarts – de edelsteen van liefde – als liefdevolle reminder voor mezelf. Niet mega heftig, maar wel heel effectief!