Creativiteit komt soms op momenten dat het totaal niet uitkomt. Wanneer je je moet focussen op die belangrijke taak, bijvoorbeeld… Maar het gebeurt ook weleens dat júist wanneer je jouw bron van creativiteit wil aanspreken, er niets uit voort lijkt te komen. En dat terwijl je nu toch echt dat ene project af moet maken of die ene custom-made bestelling moet versturen. Gelukkig zijn er ook manieren om je creativiteit weer op gang te krijgen. Met deze 6 manieren zorg jij er sowieso voor dat jouw creativiteit weer gaat stromen – bij mij werken ze altijd!

1. Laat je inspireren

Een van de beste manieren om mijn creativiteit weer aan te wakkeren is door me te laten inspireren door anderen. Scrollen door Instagram feeds en Pinterest posts zorgt er altijd voor dat mijn waakvlammetje weer wordt omgezet in een lopend vuurtje, want er is zo enorm veel op te vinden! Je moet bijna uitkijken dat je niet té veel ideeën krijgt… Ga dus op zoek naar iets wat je inspiratie oplevert; van een inspirerend Instagramaccount of een tof magazine tot een serie over home make-overs (een van mijn favorieten) of een podcast over een van je passies.

2. Ga iets anders creatiefs doen

Heb je jezelf erop gebrand om nu eindelijk dat schilderij af te maken of om te gaan schrijven om je gedachten op papier te krijgen, maar kan je de inspiratie niet vinden? Ga dan iets anders creatiefs doen! Door iets anders te doen waarbij je ook het creatieve deel van je brein aanspreekt, kom je ook op andere gebieden sneller tot creatieve oplossingen. Maak/luister daarom muziek, ga even dansen, bak iets lekkers, vul een kleurplaat in, you name it. Als je maar lekker creatief bezig bent, dan gaat die creativiteit op andere vlakken vanzelf stromen!

3. Maak je hoofd leeg

Vaak als ik niet in mijn creativiteit kom, komt dat omdat ik te veel met andere, rationele zaken bezig ben. Het werkt voor mij dan ook supergoed om mijn hoofd leeg te maken, zodat er alle ruimte is voor nieuwe creatieve ideeën. Je kan je hoofd leegmaken door bijvoorbeeld een rondje te gaan wandelen – de natuur in werkt voor mij altijd als een trein! – maar ook door te gaan mediteren, even een middagdutje te doen of je huis op te ruimen. Zolang je iets mindful doet, merk je dat je gedachten naar de achtergrond zakken en je veel relaxter en ontvankelijker wordt, waardoor je creativiteit vanzelf weer op gang komt. Probeer maar eens!

4. Zorg voor een change of scenery

Een change of scenery kan heel veel goeds doen voor je creatieve brein. Misschien komt het gewoon niet zo lekker op gang omdat je altijd op dezelfde plek aan je bureau achter je laptop zit… Verander daarom eens je vaste workspot of ga eens een ander rondje wandelen dan je gewend bent. Voor mij werkt het heel goed om zo nu en dan eens in een koffiezaakje te gaan werken of mijn gebruikelijke route naar huis helemaal om te gooien. En je wil niet weten wat een weekje ‘workation’ op een nieuwe locatie voor fantastisch bij me teweeg heeft gebracht… Als jij jouw brein verrast, verrast het jou ongetwijfeld ook!

5. Kom in beweging

Nog zo’n fijne manier om creativiteit aan te wakkeren: bewegen. Sporten is voor mij altijd al een uitlaatklep geweest en dus ook een fantastische manier om mijn hoofd leeg te maken. Ik sport dan ook regelmatig halverwege mijn werkdag om weer nieuwe energie en inspiratie op te doen. Niet alleen voel je je na het sporten heel voldaan, je maakt er ook geluksstofjes mee aan, die wonderen doen voor je creatieve vermogen. Trust me. Je hoeft overigens geen hardcore workout te doen om dit te ervaren, een wandeling, fijne yogasessie of een tijdje dansen door je woonkamer doen ook wonderen.

6. Laat het los

Hoe vaak ik wel niet heb gehad dat ik enorme aandrang voelde om iets creatiefs te doen, maar absoluut niets uit mijn vingers kreeg… Dat kwam omdat ik enorm de druk voor mezelf opvoerde: ik móet nu iets creatiefs doen. Met een creatief beroep zal je ook beroep moeten doen op je creativiteit als het even niet lukt (see what I did there?), maar forceren doet het eindresultaat vaak niet ten goede. Probeer daarom echt los te laten wat móet en gun jezelf ook de tijd om creatief op te laden. Je bent immers niet een soort creatierobot met een oneindige batterij, dus verwacht dat ook niet van jezelf. Pas een van de tips hierboven (of misschien wel meerdere) toe, laat het over je heen komen en dan gaat het vanzelf weer stromen, I promise!

Ben jij benieuwd hoe jij jouw creativiteit meer als jouw kracht kan gaan inzetten? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met me in om te bespreken welke tools je daarvoor kan gebruiken.