Komende zondag is het alweer 5 jaar geleden dat ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel en mijn eigen bedrijf begon. Time flies! Als er iets is waar ik in het begin van mijn ondernemerschap veel aan heb gehad zijn het de verhalen en ervaringen van andere (startende) ondernemers geweest. Daarom deel ik in deze blog 6 lessen met je die ik tijdens mijn creatieve ondernemerschap heb geleerd. Ook vertel ik je hoe schrijven mij bij die lessen heeft geholpen, in de hoop dat het jou ook kan helpen met jouw creatieve business plannen!

1. Volg je passies

Al toen ik startte met mijn eigen bedrijf vond ik heel veel verschillende dingen leuk. Ik schreef en vertaalde graag, maar was ook veel bezig met sport, voeding, mode en persoonlijke ontwikkeling. Het allerliefst wilde ik iets met al deze dingen tegelijk doen, maar er werd me al vrij snel aangeraden om één ding te kiezen, want dat zou het makkelijker voor anderen maken om te snappen wat ik precies deed. Alhoewel er natuurlijk wel een kern van waarheid in zat, zorgde het er wel voor dat ik een veel beperkter pad koos dan ik had kunnen hebben. Pas na een paar jaar merkte ik dat ik geen voldoening haalde uit slechts één van deze dingen doen en ging ik weer enorm de mist in: ik ging alles doen, maar dan half.

Als ik vanaf het begin had geluisterd naar wat ik écht wilde, had ik al veel eerder keuzes kunnen maken waarin ik mijn passies met elkaar had kunnen combineren. Dan was ik niet constant op zoek gegaan naar meer uitdaging en afwisseling en was ik uiteindelijk niet overweldigd geraakt doordat ik alles tegelijk ging doen. Dat besefte ik pas toen ik dit voor mezelf ging uitschrijven, ging uitwerken wat ik nu eigenlijk allemaal leuk vond en waar ik overlap kon vinden in deze interesses.

2. Doe waar je energie van krijgt

Iedereen moet dingen voor zijn/haar werk doen waar je misschien iets minder vrolijk van wordt. Dat hoort er nu eenmaal bij. Zo vind ik het fantastisch om met coachees aan de slag te gaan en waardevolle content te schrijven voor mijn blog en social mediakanalen, maar word ik ook niet heel gelukkig van administratieve klusjes (blame my creative brain). Belangrijk is wel dat ik er op een gegeven moment achter kwam wat voor soort werk en werkzaamheden me vooral energie kostte in plaats van opleverde. Zo ben ik gestopt met bepaalde werkzaamheden doen en besteed ik nu een aantal dingen – bijvoorbeeld mijn social ads – uit aan iemand die er wél energie van krijgt.

Voor mezelf duiken in alles waar ik geen energie van krijg en waarom dat niet zo is door dat voor mezelf uit te schrijven heeft me enorm veel inzicht gegeven in vlakken waarop ik veel tijd en creativiteit verloor in mijn business (lees: uitstelgedrag en treuzelen). Nu ben ik me gaan richten op waar ik wél energie uit haal, wat mijn creativiteit een boost geeft en het een stuk leuker maakt om mijn business te runnen.

3. Wees voorbereid (maar niet té voorbereid)

Toen ik me 5 jaar geleden inschreef bij de Kamer van Koophandel had ik geen idee waar ik aan begon. Ik wist helemaal niks over het runnen van een bedrijf, had geen eigen website, wist niet eens welke doelgroep ik precies aansprak, noem het maar op. Ik schreef me in zodat ik bij mijn stagebedrijf kon blijven werken als freelancer en had totaal niet nagedacht over hoe nu verder. Dat heeft mij heel veel tijd en energie gekost. Als 21-jarige zelf uitzoeken hoe het precies werkt om een eigen bedrijf te hebben was behoorlijk intensief en achteraf was ik er liever met veel meer voorbereiding aan begonnen.

Inmiddels doe ik dingen niet meer geheel impulsief (meestal dan…) en schrijf ik mijn plannen goed uit voordat ik ze tot uitvoering breng. Dan kan ik ook voelen of het klopt, waar ik nog verbeteringen kan aanbrengen en hoe ik het ga aanpakken. Toch denk ik ook dat je niet té voorbereid moet zijn: als ik vanaf moment 1 alles had voorbereid, had ik niet de lessen geleerd die ik in die 5 jaar heb geleerd en had mijn business er nu misschien wel heel anders uitgezien. Sommige dingen moet je aan het toeval kunnen overlaten…

4. Omring je met de juiste mensen

Dit was een enorm belangrijke voor mij, zeker gezien het feit dat ik alles over ondernemerschap op eigen houtje heb moeten ontdekken. Wanneer je omgeving zich niet kan vinden in jouw (creatieve) gedachtenspinsels en business ideeën, ga je jezelf ongetwijfeld tegenkomen. Je hecht immers waarde aan hun mening en dat kan ertoe leiden dat je million dollar ideas misschien wel laat schieten omdat iemand anders het afkeurt. Super zonde, natuurlijk!

Door je te omringen met mensen die positieve energie uitstralen en die open-minded zijn, is de kans veel groter dat jij jouw creatieve plannen durft door te zetten. Ze kunnen jouw support system vormen, in plaats van de critici die ieder idee onder een grote loep leggen. Die mensen zijn ook heel waardevol, maar wel pas in een later (creatief) stadium, niet als je idee net in je op komt borrelen. Ik maakte dan ook geregeld lijstjes met mensen waarvan ik merkte dat we op dezelfde golflengte zaten, zodat ik wist aan wie ik nieuwe ideeën kon pitchen als ik weer eens iets bedacht had.

5. Geef jezelf de (creatieve) ruimte

Niet alles hoeft in één keer goed te gaan. Ook hier heb ik me enorm op verkeken. Ik wilde met alles direct de spijker op de kop slaan en raakte enorm teleurgesteld als dat niet lukte. Omdat ik van idee naar idee en interesse naar interesse fladderde, raakte ik snel op projecten uitgekeken als ik ze (voor mijn gevoel) niet snel genoeg van de grond kreeg. Maar geduld is een schone zaak, zeker als (creatieve) ondernemer.

Inmiddels zorg ik dat ik iedere week wel een momentje heb om mijn creatieve ideeën even uit te kunnen werken en zit ik mezelf lang niet zo op te jagen om dingen direct goed te doen. Evalueren en bijstellen hoort enorm bij het ondernemerschap en dat maakt het juist ook een uitdaging, want je hoeft daardoor nooit stil te zitten! Geef jezelf daarom vooral de creatieve ruimte en verwacht niet dat je direct wonderen verricht: stap voor stap kom je er wel!

6. Ga het gewoon doen!

Met veel creatieve ideeën in je hoofd kan je enorm vastlopen. Ik had soms wel 9 projecten waar ik iets mee wilde in mijn hoofd spoken, maar vanuit angst deed ik met geen enkele iets. Want wat als het niet zou lukken? Wat als ik het toch niet zo leuk bleek te vinden? Hoe ga ik wéér iets nieuws introduceren zonder dat iedereen gek van me wordt?

Wie de sprong niet waagt… Als je constant op je ideeën blijft zitten, zullen ze ook nooit tot leven komen. Daarom leerde ik mezelf aan om uit te schrijven wat er in mijn hoofd zat en om een tijdje later te kijken of het nog steeds in me leefde om er iets mee te doen. Als dat het geval was, schreef ik uit wat het beste en wat het ergste was wat er zou kunnen gebeuren. En ja, het vooruitzicht van het opleverde won het altijd van de angst. Dus, loop je vast omdat je bang bent dat het gaat mislukken of dat het niet goed genoeg is? Ga het gewoon doen en stel onderweg bij, daar heb je alle ruimte voor!

Kan jij een handje gebruiken in jouw reis als creatieve ondernemer of ben je op zoek naar een creatieve sparringpartner? Plan dan een gratis Creative Coffee Call met me in om kennis te maken en onze creatieve krachten te bundelen!