prachtige-tips-journaling

Wil jij heel graag starten met journalen, maar heb je oprecht geen idee waar je moet beginnen? Lijkt het je heel fijn om te gaan schrijven om op jezelf te reflecteren, maar lukt het je niet om dat eerste woord op papier te zetten? Dat snap ik heel goed! Gelukkig lijkt starten met journalen enger dan het is. Met deze tips help ik je een handje op weg, zodat jij journaling straks een onderdeel van jouw routine kan maken.

Waarom wil je starten met journalen?

Voordat je daadwerkelijk begint met schrijven is het altijd goed om je af te vragen waarom je precies wil beginnen met journalen. Is het bijvoorbeeld omdat je het fijn vindt om vast te leggen wat je precies met je dagen doet? Wil je een momentje in je routine creëren om terug te blikken op wat is er gebeurd of juist om even stil te staan bij het moment? Wil je gaan journalen om erachter te komen waar je naartoe wil streven? Of misschien wel een beetje van allemaal?

Zoals je ziet zijn er een heleboel redenen om te gaan journalen. Het belangrijkste is dus dat je erachter komt wat je precies wilt bereiken met jouw journal. Dat geeft je namelijk ook meer richting, waardoor je makkelijker kan beginnen. Stel dus echt voor jezelf vast met welk doel je met jouw journal aan de slag gaat, dan wordt het ongetwijfeld makkelijker om jouw gedachten op papier te zetten.

Praktische journaling tips

Ben jij erachter gekomen waar jij jouw journal (of misschien wel verschillende journals) voor wil gebruiken? Dan kan je deze praktische journaling tips gebruiken om te stoppen met naar een lege pagina staren en écht te beginnen!

1. Koop een mooi notitieboekje

Voor mij werkt het altijd als een trein om een mooi notitieboekje te gebruiken voor mijn hersenspinsels. Een mooi notitieboekje koester ik echt en neem ik het liefst overal mee naartoe. Investeer daarom in een notitieboekje waar je heel blij mee bent. Zorg dat hij er niet alleen mooi uitziet, maar dat je er ook echt fijn in kan schrijven. Dat nodigt je veel sneller uit om je journal erbij te pakken!

2. Zoek wat journaling prompts op

Voordat je begint met journalen, kan je verschillende journaling prompts opzoeken om te kijken wat het beste bij je past. Ik zoek altijd via Pinterest of Instagram naar ‘journaling prompts’ of ‘journal spreads’. Daar staan vaak goede ideeën tussen die je misschien zelf nog wat kan aanpassen op je eigen wensen. Wie weet kom je zelfs ideeën tegen waar je nog niet bij had stilgestaan, maar die wel goed aansluiten bij jouw journaling needs.

3. Durf te experimenteren

We leren door trial and error. Wees er dus vooral niet te gebrand op dat je direct de eerste keer de perfecte set-up voor je journal moet hebben gevonden. Je journal is er immers om jou te dienen en dus kan je die ieder moment aanpassen als je merk dat het niet voor je werkt. Probeer dus vooral verschillende journaling prompts uit en kijk wat het beste bij je past. Zo kom je uiteindelijk ongetwijfeld op een combinatie uit die je precies helpt op de manier waarop je het nodig hebt.

4. Vind jouw beste schrijfmoment

Heb jij voor jezelf helemaal scherp wat je met jouw journal wil doen en hoe je dat gaat doen? Super! Een goede tip is om te kijken op welk moment jij het beste kan schrijven en met welke frequentie. Vind je het bijvoorbeeld heerlijk om iedere avond voor het slapengaan een stukje te schrijven of trek jij je liever op zondagmiddag een tijdje terug met je journal? Het werkt het beste als je jezelf niet hoeft te dwingen om te gaan schrijven, dus ga eens uitproberen wat het beste werkt voor jouw natuurlijke flow en dan komt je schrijfproces vanzelf op gang, trust me.

5. Begin gewoon

Simpeler kan bijna niet, maar het is echt zo. Soms moet je gewoon beginnen. Misschien vind je het spannend of weet je niet hoe. Maar door simpelweg je pen op het papier te zetten en te beginnen met schrijven, merk je vanzelf wat er uit je pen stroomt. Wees vooral niet bang dat iets niet goed genoeg is, want journaling doe je voor jezelf. De enige criticus die jouw schrijfwerk leest, ben jij zelf. Wees dus vooral niet te streng voor jezelf en start gewoon met schrijven, dan merk je vanzelf wat voor moois het je kan opbrengen!

Wil jij de kracht van journaling en schrijven leren kennen en ze misschien zelfs inzetten als tool om in je kracht te gaan staan? Dan is teksttherapie wellicht iets voor jou! Tijdens mijn teksttherapiesessies ga je schrijven inzetten als middel om te reflecteren en te ontdekken. Je vindt er hier meer over.