Hoe vaak heb jij jouw pen opgepakt en wilde je starten met schrijven om hem vervolgens weer neer te leggen zonder maar een woord op papier gezet te hebben? Het gebeurt heel vaak: we nemen ons voor om nu echt even te gaan zitten om onze gedachten op papier te zetten, maar op de een of andere manier blokkeren we volledig zodra we dat blanco blaadje in ons notitieboek zien. En dat is natuurlijk enorm zonde, want jouw gedachten vertalen naar woorden kan je juist zo goed helpen om inzicht te krijgen en dingen los te laten. Daarom ga ik je in deze blog 5 gedachten laten zien die jouw schrijfproces kunnen blokkeren en je natuurlijk uitleggen waarom je deze gedachten los kan laten, zodat je lekker kan gaan schrijven.

Belemmerende gedachten

Belemmerende gedachten zijn gedachten waarin een overtuiging schuilt. Deze overtuiging heeft een negatieve invloed op je en hangt meestal samen met ofwel jouw zelfbeeld ofwel (mogelijke) verwachtingen die anderen van jou hebben of die je van jezelf hebt. Overtuigingen neem je vaak aan op basis van wat je vroeger is verteld en op basis van de ervaringen die je in je leven hebt opgedaan. Iedere keer als er iets gebeurt wat samenhangt met jouw overtuiging is dat een bevestiging dat jouw overtuiging klopt en zal je hem dus minder snel loslaten. Doordat je deze overtuigingen hebt, zullen er gedachten in je hoofd rondspoken die deze overtuigingen in stand houden. Deze gedachten kunnen je dus belemmeren in wat je doet, zeker als datgene wat je wil doen ver van jouw overtuiging afstaat. Laat ik je een voorbeeld geven.

Stel dat ik ervan overtuigd ben dat ik hard moet werken voor mijn geld. Geld krijg ik alleen als ik er keihard voor werk. Dat kan erin resulteren dat ik me schuldig voel als ik een vrije dag heb, want ik had ook geld kunnen verdienen op die dag. Misschien vind ik zelfs wel dat ik minstens vijf dagen per week moet werken om veel te kunnen verdienen. En zo belemmer ik mezelf, want ik sta mezelf niet toe om minder dagen te gaan werken, omdat ik denk dat ik dan niet veel geld kan verdienen. Snap je waar ik naartoe wil?

Gedachten die jouw schrijfproces kunnen blokkeren

Schrijven is een hele goede manier om te reflecteren op gebeurtenissen, gedrag en gedachten en kan daarom heel therapeutisch werken. Maar er kunnen heel veel gedachten zijn die ervoor kunnen zorgen dat jij jezelf blokkeert tijdens jouw schrijfproces. Ik heb de meest voorkomende voor je uitgewerkt, want ik weet bijna zeker dat als jij een of meerdere van deze gedachten kan loslaten, je voortaan zonder moeite die pen op het papier krijgt.

1. “Ik kan niet (goed) schrijven”

Misschien durf je niet te beginnen met schrijven omdat je denkt dat je niet goed genoeg kan schrijven. Maar je hoeft helemaal geen bestselling author te zijn om schrijven in te kunnen zetten als therapie. Als jij gaat schrijven voor jou, ben je zelf namelijk de enige criticus waar je mee te maken krijgt. En misschien zit jouw writer’s block hem dus helemaal niet in het feit dat je niet kan schrijven, maar in het feit dat je veel te streng voor jezelf bent. En dat is op zichzelf natuurlijk ook al een heel interessant inzicht… Wees daarom absoluut niet bang om je pen op papier te zetten! Je hoeft het niet ‘goed’ te doen, het belangrijkste is dat jij er iets uit kunt halen.

2. “Ik weet niet waar ik moet beginnen”

Je wil wel heel graag gaan schrijven, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Deze gedachte komt waarschijnlijk voort uit het feit dat je bang bent fouten te maken of jouw angst dat het je niet zal opleveren waar je op hoopt. Dan is het natuurlijk niet gek dat je daarop vastloopt. Maar als je niet probeert, zal het je helemaal niets opleveren… Als je niet weet waar je moet beginnen, probeer dan eens een van deze vragen te beantwoorden:
– Wat voel ik nu?
– Wat is er vandaag gebeurd?
– Wat speelt er nu in mijn hoofd?
– Wat heeft ervoor gezorgd dat je nu wil gaan schrijven?
– Wat wil je bereiken door te gaan schrijven?

Antwoord geven op een of meerdere van deze vragen zal er vanzelf voor zorgen dat je begint met schrijven, trust me.

3. “Oh nee, ik heb een fout gemaakt. Nu moet ik opnieuw beginnen”

Ook deze gedachte is er eentje die je enorm kan blokkeren, maar ook heel onnodig is. Wanneer heb je voor iets laatst iets gedaan wat helemaal perfect ging? Precies! Iets volledig perfect doen is bijna niet mogelijk. Waarom verwacht je dan wel van jezelf dat je jouw gedachten ‘foutloos’ op papier kan zetten? Wanneer je een ‘fout’ maakt – of dat nu een spelfout is of je iets opschrijft en het vervolgens weer weg wil krassen – is dat absoluut geen ramp. Sterker nog, dat is niet meer dan logisch. Natuurlijk ziet het er mooier uit als je niet hoeft te krassen in je notitieboekje, maar uiteindelijk gaat het om de kracht van het opschrijven, niet om hoe mooi je iets hebt opgeschreven. Je hoeft dus zeker niet opnieuw te beginnen als je een foutje hebt gemaakt!

4. “Dit durf ik niet op te schrijven, stel nou dat iemand anders dit leest”

Dat je niet graag wil dat iemand leest wat er in je journal staat is heel logisch, want dat is natuurlijk heel persoonlijk en privé. Het is dus helemaal niet zo gek dat je je daar wellicht wat opgelaten bij voelt. Wel is het belangrijk dat je je daarin niet laat tegenhouden met wat je opschrijft, want jouw journal is in eerste instantie ook niet bedoeld voor andermans ogen. Je kan jouw journal daarom op een veilig plekje bewaren, zodat je weet dat het niet door anderen gelezen zal worden en jij je niet hoeft terug te houden wanneer je aan het journallen slaat. Dat is namelijk de enige manier waarop je de meeste voordelen haalt uit het schrijven voor jezelf.

5. “Wat schiet ik hier nou mee op? Dit gaat mijn probleem niet oplossen…”

Schrijven als therapie kan je helpen om inzicht in je problemen te krijgen en de oplossing te vinden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je na een keertje pennen in je notitieboekje direct van je issues af bent. Het blijft altijd een proces, een ontwikkeling. Wees dus vooral niet te ongeduldig en neem de tijd om je gedachten regelmatig op papier te zetten. Door dat vaak te doen en ook zo nu en dan terug te lezen wat je eerder hebt opgeschreven, kan je patronen ontdekken, zie je jouw eigen groei terug en krijg je meer inzicht in jezelf. En als je jezelf écht vaak op deze gedachte betrapt, is het misschien goed om te overwegen of schrijven wel bij je past. Je hoeft het namelijk niet te doen, want je doet het voor jezelf, niet voor een ander. Je moet het dus wel fijn en waardevol vinden, want jezelf dwingen iets tegen je zin in te doen gaat je zeker niet helpen.

Zou jij willen weten hoe je schrijven kan inzetten als therapievorm? Neem dan eens een kijkje op mijn pagina over Teksttherapie óf plan een Creative Coffee Call met me in om kennis te maken, dan leg ik het je met liefde uit.