Het zal vast geen verrassing voor je zijn dat ik schrijven echt fantastisch vind. Maar wist je ook dat schrijven – niet fictioneel schrijven, maar journaling – jou kan helpen om gelukkiger te worden? I know, ideaal, toch? In dit artikel vertel ik je over 4 verschillende manieren waarop schrijven jou kan helpen om gelukkiger te worden. Ze werken voor mij altijd perfect!

1. Je kan je hoofd ermee leegmaken

Als er iets is waar schrijven mij enorm goed mee kan helpen, is het wel mijn hoofd leegmaken. Wanneer ik weer eens 1001 ideeën in mijn hoofd heb, even ergens mee worstel of gewoon behoefte heb om niet alles te hoeven onthouden, pak ik een journal erbij en schrijf ik alles op wat in mijn hoofd zit. De ene keer is dat een halve pagina, de andere keer zijn het er vier. Voel je niet verplicht een minimale hoeveelheid op te schrijven, maar schrijf op waar jij je comfortabel bij voelt. Al zijn het slechts wat bulletpoints, ook dat kan al helpen!

Tip: Probeer eens iedere avond voor het slapengaan – echt precies ervoor, je moet daarna niks anders meer doen! – je gedachten op papier te zetten. Wedden dat je een stuk makkelijker in slaap valt dankzij je lege brein?

2. Je kan overzicht voor jezelf creëren

Niet alleen vind ik het fijn om mijn gedachten op papier te zetten om mijn hoofd leeg te maken, vaak zorgt het er ook voor dat ik duidelijkheid en overzicht voor mezelf ermee creëer. Vaak begin ik dingen zelfs al duidelijker te zien of bepaalde verbanden te leggen nog terwijl ik aan het schrijven ben, zo fijn! Je eigen gedachten op papier zien zorgt ervoor dat je makkelijker iets kan maken van de hersenspinsels die in je hoofd nog aanvoelen als een warboel. Heb je last van chaos in je hoofd? Begin dan gewoon eens met schrijven en kijk wat het voor je doet!

3. Je kan jezelf uiten

Wat ik zelf heel fijn vind aan schrijven is dat ik daadwerkelijk iedere gedachte en elk hersenspinsel op papier kan zetten. Mijn journal oordeelt namelijk niet 😉 Ik hoef me dus niet opgelaten te voelen over wat ik van dingen vind of hoe ik ze ervaar, want dit is juist de mogelijkheid om alles van me af te schrijven en eerlijk te zijn. Sterker nog, des te eerlijker ik op papier ben, des te meer duidelijkheid (en vaak ook opluchting) het schrijven me oplevert. Wees dus niet bang voor de woorden die je op papier zou willen zetten en schrijf ze gewoon op. Jouw schrijfsels zijn voor jou, en voor jou alleen. 

4. Je kan ermee manifesteren

Dit vind ik misschien wel een van de krachtigste manieren waarop schrijven mij gelukkiger maakt: schrijven werkt manifesterend. Dit behoeft misschien wat uitleg 😉 Wanneer je doelen, wensen en verlangens op papier zet – bij voorkeur alsof je ze al hebt behaald – vergroot je de kans dat ze realiteit worden. Dit wordt ook wel ‘scripting’ genoemd, en het is een van mijn favoriete manieren om schrijven in te zetten. Je kan letterlijk je eigen geluk en succes ‘scripten’ door erover te schrijven, bijvoorbeeld met verschillende journaling prompts. 


PS: Ik ga binnenkort een (digitale) Scripting Bundle creëren met allerlei downloads die je kunnen helpen jouw succes waar te maken. Hou mijn website in de gaten!