Als creatieve geest heb je vast al weleens gemerkt dat er niet maar één oplossing voor ieder probleem is. Jouw creatieve denkvermogen levert jou ongetwijfeld oplossingen op die net iets meer out-of-the-box en lang niet zo standaard zijn. Waarom zou jouw weg naar succes dan hetzelfde moeten zijn als die van iemand anders? Hoezo kun jij niet jouw eigen pad bewandelen en op de manier die het beste bij jou past jouw dromen waar kunnen maken? Precies, dat dacht ik ook!

Succes bestaat in heel veel verschillende vormen en is enorm afhankelijk van wat jij ziet als succes. Niet alleen hoe succes eruitziet is persoonlijk, ook jouw eigenschappen en skills die je helpen om succes te ervaren zijn uniek en horen echt bij jou. Je kan dus op allerlei verschillende manieren succes bereiken, daar is niet maar één geijkte weg voor. En dan hebben we het nog niet eens over creatief succes…

Om je alvast een voorproefje te geven van de verschillende vormen die (creatief) succes kunnen hebben, heb ik een paar voorbeelden voor je uitgewerkt. Dit zijn verschillende vormen waarin je jouw creatieve passies kan inzetten om jouw succes te bereiken. Ze hoeven niet allemaal bij je te passen, dus ook in dit geval geldt ‘practice makes perfect’; probeer verschillende dingen uit om te kijken welke van deze vormen het beste bij jou past en jou het gevoel van succes geeft. Of misschien ontwikkel je zelf wel een vorm van creatief succes waar jij je gelukkig bij voelt… Hopelijk geeft dit je een zetje in de juiste richting!

1. Van passie naar passie

Ben jij iemand die relatief snel uitgekeken raakt op passieprojecten? Dan is deze vorm van creatief succes misschien wel de vorm die het beste bij jou past. Je kan namelijk prima van passie naar passie bewegen: zoek een baan die een van je grootste passies belichaamt (bijvoorbeeld grafisch designer) en blijf dit doen zolang je er energie van krijgt. Merk je dat een van je andere passies de overhand begint te nemen (bijvoorbeeld fotografie)? Kijk dan eens of er mogelijkheid is om dit meer in je baan te integreren of of het beter bij je past om een volledige overstap te maken. Er zijn genoeg mensen die jarenlang een baan hebben die bij één passie aansluit en na lange tijd besluiten om volledig van richting te veranderen. Dat kan natuurlijk altijd, en het geeft je de mogelijkheid om je volledig op een van je passies te storten!

2. Steady on the side

Vind je het te spannend om telkens te switchen van passie en zorg jij liever voor een vaste basis waarnaast je alles kan doen wat je leuk vindt? Dan is dit de vorm van creatief succes die goed bij jou past! Bij deze vorm kies je voor een steady baan – die kan gerelateerd zijn aan een van je passies, maar dat is niet noodzakelijk – en heb je daarnaast de ruimte voor jouw passieprojecten. Het kan je de rust opleveren van niet hoeven stressen over je carrièrepad en je nog steeds de creatieve voldoening geven die je nodig hebt.

3. Parapluberoep

Ben je een manusje-van-alles en wil je het liefst zo veel mogelijk halen uit de verschillende passies die je hebt? Dan is een parapluberoep echt voor jou weggelegd. Deze vorm van creatief succes staat het toe dat jij binnen de baan en/of het beroep wat jij uitoefent meerdere van jouw talenten en passies kan inzetten. Dat kan in loondienst – denk bijvoorbeeld aan functies als marketingmanager of allround redacteur – maar ook als ondernemer. Daarin heb je uiteraard alle ruimte om jouw expertises met elkaar te combineren en daar je geld mee te verdienen. Een vorm van creatief succes die veel ruimte overlaat voor creatieve en spontane ingevingen!

4. Betting on multiple horses

Klinkt nog geen enkele van deze vormen je als muziek in de oren? Misschien is het spreiden van je kansen dan meer iets voor jou. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om in twee (of meerdere, afhankelijk van wat jij prettig vindt) parttime banen in verschillende werkvelden te werken of om parttime voor een werkgever te werken en deels voor jezelf. Door meerdere passies naast elkaar te hebben lopen is de kans kleiner dat je uitgekeken raakt op wat je dagelijks doet en heb je de afwisseling en de voldoening waar je behoefte aan hebt.

Ben jij er nog niet uit welke vorm van succes het beste bij jou past? Zou jij meer grip willen krijgen op de juiste match voor jou en hoe jij jouw creatieve succes kan bereiken? Plan dan een gratis Creative Coffee Call met me in, dan kunnen we de mogelijkheden samen bespreken en kijken wat ik hierin voor jou kan betekenen.