creaties-niet-perfect-redenen

Herken je dat: je wil iets creatiefs gaan doen, lekker met je handen aan de slag, maar toch weerhoudt iets je ervan om daadwerkelijk te starten. Wat nu als je iets in gedachten hebt, maar het lukt je niet om datgene daadwerkelijk te maken? Of wat nu als je het eindresultaat niet zo mooi vindt als je dacht? Veel creatievelingen worstelen met faalangst en zijn bang dat wat ze maken niet goed genoeg is. En dus maken ze het maar niet. Super zonde, natuurlijk! In dit artikel deel ik wat redenen met je waarom jouw creaties niet perfect hoeven te zijn, zodat je alsnog lekker aan de slag kunt. Lees je mee?

Creativiteit en faalangst

Jij als creatieveling bent ongetwijfeld bekend met dit begrip: faalangst. En dat is helemaal niet zo gek. We leven namelijk in een maatschappij met enorm hoge standaarden, want tegenwoordig is niets meer te gek. Ook kan iedereen te pas en on te pas zijn/haar ongezouten mening veilig vanachter een scherm delen, vaak zonder gevolgen. Dat maakt jou als creatieveling (lees: kunstenaar) natuurlijk enorm kwetsbaar. Jij deelt immers iets wat je helemaal zelf hebt bedacht en gemaakt en kan daar zonder rem op bekritiseerd worden. Niet zo gek dus, dat veel creatievelingen heel veel last hebben van die sociale druk en mede daardoor lijden aan faalangst. Maar wel enorm zonde!

Het hoeft niet perfect

Alhoewel het soms misschien zo lijkt te zijn, hoeven jouw creaties absoluut niet perfect te zijn. En daar zijn een aantal hele simpele redenen voor:

1. Het zijn JOUW creaties 

Jij bedenkt hoe iets eruit moet komen zien. Daarvoor hoef je niet aan bepaalde verwachtingen te voldoen of rekening te houden met de wensen van een ander (tenzij je in opdracht werkt, natuurlijk). De enige verwachtingen waar jouw creaties aan moeten voldoen zijn die van jouzelf. Probeer daarom dus ook niet te streng te zijn voor jezelf als je creatief aan de slag gaat en kijk eens wat voor moois het je oplevert. Van iedere creatie leer je weer!

2. Je kan niet iedereen tevreden stellen

Wat je ook maakt, er zal altijd wel iemand zijn die er niets mee heeft. Helaas voor ons creatievelingen is de een wat genuanceerder in het overbrengen van zijn/haar mening dan de ander, maar je kan nu eenmaal niet iets creëren wat gegarandeerd bij iedereen in de smaak zal vallen. Het belangrijkste is dat je zelf kan genieten van wat je hebt gemaakt en als je er anderen ook nog blij mee kan maken, is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen. 

3. Creëren = experimenteren

Jij weet net zo goed als ik dat creëren eigenlijk gewoon experimenteren is. Proberen, proberen, proberen, totdat je iets hebt gemaakt waar je happy mee bent. En bij experimenteren hoort nu eenmaal dat er dingen wat minder lekker gaan. Of dat je het toch net anders wil als het af is. Dat is niet fout, maar gewoon een probeersel. Durf daarom ook lekker te experimenteren en geniet van het creatieproces, niet alleen van het eindresultaat!