Een van mijn grootste uitdagingen als creatieve duizendpoot – multipotentialite, if you will – was/is anderen op de hoogte houden van wat ik precies aan het doen was. Met zoveel verschillende interesses kon het immers best snel veranderen waar ik me precies op focuste. Herkenbaar? Inmiddels heb ik een manier gevonden om te delen wat ik doe en die wil ik natuurlijk graag met je delen! Lees je mee?

De uitdaging

Alhoewel ik altijd heel vrolijk werd van een nieuw ‘passion project’ of een nieuwe focus binnen mijn werk, keek ik altijd enorm tegen een ding op: anderen vertellen wat ik nu precies deed. Het vervelendste vond ik de verwarring in hun ogen, het niet kunnen bijhouden waar ik me mee bezighoud. Het gaf mij altijd het geval dat ik iets niet kon waarmaken. En dat is een gevoel waar veel (creatieve) multipotentialites mee worstelen. Wanneer je constant van interesse naar interesse fladdert, kan het heel moeilijk zijn dit met je naaste omgeving te delen. Zeker als je je daarover beoordeeld voelt. En dus kan het een behoorlijke uitdaging zijn om zelfverzekerd over je nieuwe passie te delen. 

Just do it

Na een tijdje kwam ik erachter dat ik vaak een stuk zekerder overkwam als ik gewoon met net zoveel enthousiasme deelde over wat ik deed als wat ik voelde. Enthousiasme werkt immers aanstekelijk. Zodra ik begon te twijfelen over hoe ik moest vertellen wat ik deed – schrijver, coach, creatieveling, kleurspecialist, you name it – merkte ik dat mijn gesprekspartner er ook een beetje onzeker over deed en uit tunede nog voordat ik mijn verhaal had gedaan. Dus besloot ik het anders aan te pakken. Zo verkondig ik nu niet alleen vol trots en enthousiasme wat ik allemaal doe, ik besloot het onder één noemer te scharen. Dat maakt het niet alleen makkelijker voor mezelf om te delen wat ik precies doe, anderen begrijpen wellicht ook beter wat ik bedoel. 

Nu jij!

Heb jij meerdere creatieve passies en/of beroepen en worstel jij weleens met delen wat je nu precies doet? Probeer mijn tips dan eens toe te passen! Kan je bijvoorbeeld een deel van wat je doet onder één paraplubegrip bundelen? Misschien kan je jezelf wel gewoon een creatieveling (of creatieve ondernemer) noemen, om vervolgens aan anderen uit te leggen waar je je op dit moment mee bezig houdt. En oefen gewoon eens wat vaker op wat je precies wil delen als je over jezelf en je passies praat. Wil je over al je passies delen of voldoet de rode lijn in je passies ook als je vertelt over wat je dagelijks doet?

Voor ik het vergeet, let ook op een valkuil waar ik weleens vaker in ben getrapt: enthousiasme is super, maar pas op dat je je er niet te veel door laat meeslepen. Dat kan er namelijk ook voor zorgen dat je gaat oversharen – alle details van alles wat je doet vertellen, wat juist enorm overweldigend kan werken voor je gesprekspartner. Maar, most importantly, verberg jezelf niet! Durf jezelf te zijn, durf over je passies te delen en wees vooral enthousiast. Let er alleen op hoe je iets brengt, want het kan soms een beetje much voor anderen zijn 😉 Maar wees vooral unapologetically you!